האסבסט מוכר לרובנו כחומר מסוכן. בתחילת דרכו הוא נחשב לחומר איכותי ועמיד בפני אש, שמש, נוזלים ומפגעים אחרים. כיוון שכך, הוא שימש במבני תעשייה ובחקלאות. לאחר שנים של שימוש נמצא כי ברגע שהחומר מתפורר, הוא משחרר אבק שכמעט ולא ניתן להבחין בו, אך בנשימה הוא חודר לגוף ומעלה את הסיכון לסרטן. כיוון שכך, היום לא נעשה עוד שימוש בחומר וישנן תקנות אשר קובעות כיצד להתנהל במקומות בהם יש אסבסט.
התנהלות במקומות עם גג אסבסט
האסבסט אינו מסוכן כשהוא שלם ומוגן. לחומר זה יש גם תת חומר בשם אסבסט צמנט שהוא תערובת של כ-10% אסבסט עם מלט ומים. החיים והעבודה במקומות בהם יש גגות המכילים את החומר (כל אחד מהם) אינם חייבים להיות מסוכנים. כל עוד החומר לא מתפורר הוא לא משחרר אבק ולכן אין כל נזק במקום. כדי להימנע מהתפוררות שלו יש להקפיד שלא לבצע שינויים בעזרת כלים חשמליים שונים.
כחלק משמירה על שלמות החומר, יש לצפות אותו בצבע המיועד לו כך שיחזק אותו. את הצבע יש למרוח ישירות על הגג ובשום אופן אין לשייף אותו לפני ביצוע העבודה. במידה וישנם אזורים שחוקים, יש לפנות לבעלי מקצוע בהקדם ולדאוג לפנות את החלקים השונים. בנוסף, גם אם כרגע נראה שאין כל בעיה בגג ושאפשר להתנהל במקום באופן רגיל, כדאי להכין תוכנית לפינוי שלו.
כיצד יתבצע פינוי של גג אסבסט?
את הפינוי של הגג יש לבצע בזהירות רבה ואנשי המקצוע המתמחים בתחום ילוו את התהליך ויוכלו לבצע את כל השלבים תוך התחשבות בבטיחות שלהם במהלך העבודה והתחשבות באנשים שמתגוררים ועובדים במקום.
שלב ראשון – תכנון
לפני שאפשר יהיה להתחיל לפרק את הגג יש לתכנן את הפעולות שיתבצעו. במידת הצורך יש לפנות לקבלת אישור מהמשרד לאיכות הסביבה (בגגות העולים על 50 מ"ר יש לקבל אישור מקדים). הצוות שיבצע את העבודה יצטרך לראות את המקום כדי להכין את עצמו לתהליך הפירוק.
שלב שני – פריסת ניילון במקום
כדי למנוע שאריות של אסבסט ושל אבק, יש לפרוס על הרצפה או הקרקע ניילון שיקלוט את השאריות שיפלו. כמו כן יש להכין ניילון כדי לעטוף את החלקים שישוחררו. העבודה תתבצע על ידי צוות הפירוק.
שלב שלישי – שחרור חלקי האסבסט בזהירות
יש להימנע משימוש במכשירים חשמליים ואין לנסר את האסבסט. במקומות בהם החומר מחובר בברגים יש לשחרר אותם ולהניח את החלקים בשלמותם בניילון.
שלב רביעי – עיטוף
כל חלק של אסבסט צריך להיות עטוף היטב בשתי שכבות סגורות ואטומות. כל שכבה תיסגר עם דבק כך שאף שארית לא תוכל לברוח החוצה. הדבר נכון לחלקים גדולים וקטנים ובכל מקרה החומר שישמש לעיטוף צריך לעמוד בקריטריונים של המשרד לאיכות הסביבה.
שלב חמישי – פינוי למקום המיועד לכך
יש להעמיס בזהירות את חלקי גג האסבסט אל המשאית כך שהנזק יהיה מינימלי ושלא יהיו שברים שעלולים לחתוך את הניילון. לאחר מכן יש לפנות את החומר למקום המורשה ובשום אופן לא לפחי האשפה הרגילים או התעשייתיים.
נבצע את הפינוי עבורך
המרכז לפינוי אסבסט מבצע פינוי מקצועי של גגות ומשטחי אסבסט. אנשי המקצוע שיגיעו למקום יעבדו עם המכשירים הנכונים ותוך הקפדה על תקנות הפינוי והעבודה עם החומר. בין אם יש לך גג שדורש פינוי מידי ובין אם נדמה לך שהוא שלם וניתן לעבוד או לגור תחתיו, מומלץ לפנות רק למומחים בתחום ולהחליט כיצד לטפל או לפנות אותו.