בניה קלה

אל תפספסו את המחירים שלנו! 

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב:

תמיד רציתם לבנות את בית חלומותיכם, אך התקציב לא מאפשר לכם? יש פתרון נהדר עבורכם, הכולל בניית בית מהירה וזולה, בדיוק כמו שתמיד חלמתם. לבניה הקלה יתרונות רבים ואם גם אתם החלטתם שבניה קלה זו הדרך בשבילכם או אם אתם מתלבטים ולא מכירים את האופציה שמציעה הבניה הקלה, כתבנו עבורכם מדריך מפורט, עם כל מה שאתם צריכים לדעת.

מהי בניה קלה? המדריך המקיף לבניה קלה

בניה קלה (הנקראת גם בניה טרומית), הינה שיטת בניה, המבוססת על שימוש בלוחות המיוצרים מבעוד מועד במפעל ומובלים לשטח הבניה, שם צוות הפועלים מרכיב את הלוחות עד ליצירת מבנה, באופן קל ומהיר. הלוחות, שמשקלם קל יחסית (עד 50 ק"ג לכל מטר רבוע), מורכבים מאלומיניום או מפלדה, אשר ביניהם ממוקם חומר המבודד קור ורטיבות, הנקרא פוליסטירן מוקצף. תהליך הבניה הקלה, ידוע במהירותו לעומת הבניה הקונבנציונאלית, אשר דורשת חפירה והנחת שלד מסיבי ומסורבל המצריך שימוש בכלי עבודה רבים וכבדים.

מה ההבדל בין בניה קלה לבניה רגילה?

בניה רגילה (הנקראת גם בניה קונבנציונאלית), הינה בניה המתבססת על שימוש בבטון מזוין. הבטון המזוין, משמש כחומר העיקרי בשלד המבנה, יחד עם פלדה חזקה. משך הבניה הקונבנציונאלית בממוצע, הוא בין 8 חודשים ל- 14 חודשי עבודה והעלויות נעות בין 5,000 ₪ ל- 6,000 ₪, תלוי בסוגי חומרי הגלם.

הבניה הקלה, שונה מן הבניה הקונבנציונאלית במספר דרכים:

  • השלד עשוי פלדה או אלומיניום
  • לא בונים בעזרת בטון ובלוקים
  • אין שימוש בחול
  • ניתן לפרק את הבניה בעתידו להרכיבה מחדש לשימוש חוזר
  • הבניה הקלה מהירה יותר .
  • לרוב, הבניה הקלה זולה יותר
  • אין צורך בכוח אדם רב

מהם יתרונות הבניה הקלה?

המדריך לבניה קלה

שיטת הבנייה הקלה תפסה תאוצה גדולה מאוד בשנים האחרונות אודות ליתרונות הרבים שהיא מציגה, לפניכם יתרונות הבניה הקלה, המדגישים את הבדליה מול הבנייה הקונבנציונאלית:

  • זמן בניה קצר– בניית מבנה בשיטת הבניה הקלה, אורכת מעט מאוד זמן, כ- 3 חודשים בממוצע. המרכיבים המוכנים מראש חוסכים זמן עבודה רב וכול מה שצריך לעשות הוא להרכיב אותם ביחד.
  • עלות נמוכה– עלויות הבניה הקלה הן לרוב, נמוכות יותר מאשר בבנייה קונבנציונאלית. ראשית, מפני שעלויות בנייד השלד היקר בבנייה קונבנציונאלית נחסך, עקב השלד הפלדה המוכן מראש. שנית, כמות חומרי הגלם קטנה יותר וכן כמות כוח האדם, הנדרשת להרכיב את המבנה נמוכה יותר, כך נחסך הרבה כסף על משכורות וחומרי גלם. שלישית, האיטום והבידוד האיכותיים בבנייה הקלה, עשויים להועיל בצמצום עלויות הגז והחשמל.
  • נוחות הסביבה– רמת הרעש, הלכלוך וחוסר הנוחות של המתגוררים בחלקות הקרובות לבניה, מצטמצמים משמעותית בפרויקט המתבצע בשיטת הבניה הקלה. פרויקט בניה קונבנציונאלית, לעומת זאת, כולל משאיות, טרקטורים, מנופים, חול, אבק וחפירות מסיביות בשטח הבניה. שימוש בחלקים מוכנים מראש, כיאה לבניה הקלה, חוסך הרבה רעש ומהומה לסובבים ולשכנים העתידיים שלכם.
  • שמירה על איכות הסביבה– בניה קלה חוסכת את כל הפסולת, הזיהום והשימוש הרב באנרגיה, אשר בניה קונבנציונאלית מתאפיינת בהם. בניה קלה, נחשבת ידידותית לסביבה ואף ירוקה, מבחינת חומרי הגלם ושיטות העבודה בשטח, המאפשרות פינוי מהיר וקל של פסולת משטח המבנה וסביבת עבודה ללא זיהום מאסיבי.
  • ניידות– במידה ואתם מעוניינים לעבור לגור ביישוב או עיר אחרות, הבניה הקלה מאפשרת פירוק של המבנה, הובלה של הלוחות והרכבה חוזרת בשטח הרצוי.

מהם חסרונות הבניה הקלה?

לבניה הקלה יתרונות רבים, אך גם יש לה כמה חסרונות שיש לקחת אותם בחשבון:

  • אין מרחב מוגן– ישנה דרישה גבוהה לממ"ד בארץ, שאף מופיעה בחוק. בניה קלה לא כוללת בניה של ממ"ד (הממ"ד עשוי בטון והוא בשום פנים ואופן, לא נחשב מבנה קל), על כן יש להצמיד למבנה קל מרחב מוגן בנפרד, בעזרת סיוע של מפקח בניה ומהנדס.
  • צמצום אופציות– במידה והמבנה ידרוש תיקונים כלשהם, יש לעבוד עם איש מקצוע אשר מכיר את שיטת הבניה ומודע לכל השלכותיה, כדי לא לפגוע במבנה. מספר אנשי המקצוע מצטמצם, עקב הדרישה למצוא בעת מקצוע המבין בבניה קלה וכך גם האופציות שלכם.
  • תחזוקה– ייתכן ותידרש תחזוקה בתדירות גבוהה יותר, למבנים קלים העשויים עץ. מבנה עץ דורש מריחת חומרי הגנה מדי תקופה, על מנת לשמור על איכות העץ ולתחזק אותו.

אלו סוגי בניה קלה קיימים?

קיימים מגוון סוגים של בניה קלה, אשר מתפתחים וגדלים עם הזמן ועם פיתוח הטכנולוגיה ומגדלים את אופציות הבניה לקבלנים השונים. לפניכם שלושת הסוגים המקובלים ביותר:

  1. בניה קלה מקומית– במסגרת בניה קלה מקומית, נעזרים בחומרים קלים כדי לבנות את שלד המבנה, אך הבסיס של המבנה יהיה עשוי בטון. השימוש בעץ, פלדה או אלומיניום יהיה עבור שאר מבנה הבית. בניה קלה מקומית מאופיינת בעיקר בבתים פרטיים והתוצאה אינה מאכזבת, בעלי הבית נהנים מכל יתרונות הבניה הקלה:  עלות זולה, עבודה מהירה במיוחד קירות מבודדים ושמירה על איכות הסביבה.
  2. בניה קלה מתועשת– במסגרת בניה קלה מתועשת, מכינים במפעל מראש את כל החלקים הנחוצים לשם הרכבת המבנה ואלו מועברים להרכבה בשטח הרצוי. השיטה מאוד מהירה, עקב הגעה מראש עם כל הציוד המוכן. בניה קלה מתועשת, מאופיינת בעיקר במבנים תעשייתיים , מבני מגורים ומשרדים. החיסרון העיקרי בבניה זו הוא חוסר הגמישות שבה ולעיתים ניתן להיתקל בהפרעות בבידוד ובאטימות.
  • בניה קלה מודולרית– במסגרת בניה קלה מודולרית, כל המבנה מורכז במפעל. בניגוד לשיטת הבניה המתועשת, המבנה נייד ובעל גמישות רבה לשינויים. בניה קלה מודולרית, מאופיינת בעיקר למבנים ניידים.

אלו שימושים קיימים לבניה קלה?

מכיוון שהבנייה הקלה התגלתה כזולה, פשוטה ומהירה יותר מבניה קונבנציונאלית, היא משמשת למגוון פעילויות. בעבר, הבניה הקלה הייתה משמשת בעיקר לקרוואנים ומבנים ניידים. כיום, ניתן לראות מגוון מבנים בהם שיטת הבניה הקלה מיושמת:

  • מגורים פרטיים– הצלחתה של הבניה הקלה גדלה ותפסה תאוצה. כעת, הבניה הקלה אינה מתמקדת רק בקרוואנים ומבנים ניידים, אלא גם בדירות סטודיו, בתים פרטיים ובווילות, בזכות יתרונותיה הרבים, הרבה בעלי קרקע מעוניינים בבניה קלה לבתיהם העתידיים.
  • משרדים– הבניה הקלה משמשת פתרון מתאים, גם לבעלי עסקים המעוניינים במשרד. בשנים האחרונות, נבנו משרדים רבים בשיטת הבניה הקלה, בין אם מדובר בחברות גדולות או במשרדים פרטיים קטנים, שיטת הבניה הקלה סיפקה את המשרד המושלם.
  • מבנים ציבוריים– בזכות היתרונות הרבים (עלויות זולות שלה, המבנים האיכותיים והתחשבות באיכות הסביבה) של שיטת הבניה הקלה, עיריות רבות תומכות בשיטת הבניה הקלה ובונות בכל רחבי הארץ מבנים בשיטה זו, כגון: מתנ"סים, כיתות לימוד ואולמות ציבוריים.

מהו תהליך הבניה הקלה?

על מנת להעריך את שיטת הבניה הקלה, חשוב להכיר את שלבי העבודה המרכזיים בה. לפניכם פירוט שלבי העבודה בשיטת הבניה הקלה, אשר יועילו בהבנתכם את השיטה ומהירותה:

  1. הכנת תכניות מדויקות ע"י אדריכל– השלב הראשון כולל בחירת איש מקצוע, אשר יתכנן תכניות מדויקות של המבנה הרצוי. בחירת האדריכל, חשובה מאוד לפרויקט, האדריכל הוא זה שממש את חלומכם והופך אותו לשרטוט על נייר שיהפוך להיות הבית שלכם. חשוב לבחור באדריכל מקצועי, אשר מכיר היטב את שיטת הבניה הקלה.
  2. הגשת התכניות לאישור הרשויות– בשלב השני יש לדאוג להעברת תכניות הבניה לרשות המקומית המפקחת, על מנת לקבל היתר בניה בצורה מסודרת. גם בבניה קלה, חשוב מאוד לקבל אישורי בניה מהגורמים הרלוונטיים לפני תחילת הבניה.
  3. הכנת השלד ותחילת הבניה– בשלב השלישי מתבצעות שתי פעולות במקביל: האחת, הכנת יסודות ותשתיות הבניה באתר הבניה ושניה, הכנת שלד המבנה במפעל. השלד מתוכנן ע"י תוכנות מחשב מתקדמות, אשר מעבדות את נתוני תכנית הבניה ועל סמך הנתונים, מייצרות מוטות פלדה המתאימים בצורה מושלמת. המוטות מהווים את בסיס השלד של מבנה. לאחר סיום הבסיס, מרכיבים את לוחות הגבס על השלד המוכן ומובילים את המבנה למקומו הקבוע, אתר הבניה.
  4. העמדת הקירות והוספת חלונות ודלתות– השלב השלישי כולל הצבת המבנה בשטח וסגירתו. לאחר שהמבנה מגיע ליד (אתר הבניה) ראשית, מחברים אותו ליסודות שהוכנו מראש (שלב 3). לאחר מכן מוסיפים את גג המבנה, דלתות וחלונות (במידה ויש, גם תריסים), כך שהמבנה נסגר ומתחיל להראות כמו בית.
  5. התקנת מערכות חשמל ואינסטלציה– בשלב החמישי, יש לחבר את המבנה לתשתיות במקום, לכל מבנה בבניה קלה ישנם פתחים ייעודיים לחיבור התשתיות, כגון: מים, חשמל, תקשורת ועוד.
  6. חיפוי ובידוד הקירות– השלב השישי והאחרון בבניה הקלה, הוא טיפול בנושא החיפוי והבידוד. אחד מיתרונותיה הרבים של הבניה הקלה, הוא הגמישות המתאפשרת בתהליך הבניה הקלה בכל חלקיה השונים, כך ניתן להתאים לכל אזור של המבנה חיפויים וחומרי בידוד שונים, על פי השימוש המיועד לו ורצונותיו של הלקוח. אחד החיפויים הנפוצים ביותר לקירות פנימיים בשיטת הבניה הקלה, הינו לוחות איטום עבים, בהתאם לצרכים ולתקציב של הלקוח, חומרי הבידוד משתנים ממבנה למבנה. חומרים אלו משתלבים בין שלד המבנה לבין החיפוי הנבחר ויוצרים את הבידוד המושלם.

באילו חומרים משתמשים בתהליך בניה קלה?

חשוב לדעת מאילו חומרים מורכב הבית שלכם, כמו שחשוב לדעת מה נמצא באוכל שאתם מכניסים לפה. לפניכם פירוט של מספר חומרים, המשתתפים בבניה הקלה:

פאנלים מבודדים

אחת האופציות הנפוצות והפשוטות ביותר, כאשר מעוניינים בחיפוי בניה קלה: הוא הפאנלים המבודדים. פאנל מבודד הוא בעובי של 5-7 ס"מ ועשוי משני לוחות פח, שביניהם חומר מבודד. ישנם מגוון סוגים שונים של פאנלים מבודדים:

  • פאנל פח ממולא פוליסטירן- זהו הפאנל הכי זול, אך הכי פחות איכותי בסוגי הפאנלים. פוליסטירן מוקצף זהו חומר בידוד בעל שם יפה לקלקר. מלבד העובדה שהפאנל לא איכותי, הוא לא עומד בתקן כיבוי האש ללא שינוי מרכיביו, כך שלרוב הוא אינו משמש בבתי מגורים, אלא בעיקר במחסנים.
  • פאנל אלומיניום ממולא פוליסטירן- פאנל זה, נחשב איכותי יותר מפאנל הפח, אך יקר יותר בהתאם. הפאנל אסתטי יותר ומגיע במגוון צבעים. שימושו העיקרי, הינו במסעדות ובתי קפה המעוניינים לסגור חלק חיצוני בתקופת החורף ולהוריד את הסגירה בקיץ. הפאנל נבחר בזכות תגובתו הטובה להרכבות ופירוקים רבים ובכות עמידותו לחלודה.
  • פאנל פח ממולא פוליאוריתן- פוליאוריתן הינו קצף מתנפח, הדומה בתכונותיו לפוליסטירן, אך נחשב איכותי יותר וגם יקר יותר. הוא אינו עמיד לאש כמו צמר הסלעים ופחות משתמשים בו כיום.
  • פאנל פח ממולא צמר סלעים- זהו הפאנל האיכותי ביותר מכל סוגי הפאנלים. צמר סלעים הינו כינוי לסיבים מינראליים מלאכותיים, המבודדים מחום ורעש. הפאנל עומד בתקן כיבוי האש ואף מסוגל לעמוד באש במשך כשעה וחצי.
בניה קלה

קירות רב שכבתיים

שיטת הקירות הרב שכבתיים, נחשבת ליקרה יותר משיטת הפאנלים המבודדים. קיר רב שכבתי בנוי ממבנה פלדה מגולוונת, המחופה מצד פנים הבית בלוח גבס ומבחוץ בלוח ייעודי לקיר החיצוני. ביניהם יש לרוב צמר זכוכית או צמר סלעים. הקיר רב שכבתי מגיע בעוביים שונים, כאשר העובי הממוצע הוא 13 ס"מ. ישנם מגוון גרסאות שונות לקיר רב שכבתי, ודחיסות צמר הסלעים או הזכוכית ניתנת לשינוי.

לוחות איטונג טק

זוהי שיטה דומה לשיטת הקיר הרבה שכבתי, מלבד שכבת הקיר החיצונית: השכבה החיצונית בנויה לוחות (בלוקים) איטונג טק, מדובר במעיין בלוקים מלבניים גדולים ברוחב של כ-40 ס"מ ובעלי אורכים שונים. למרות שזוהי שיטה המזכירה במעט בניה קונבנציונלית (ולכן מועדפת על ידי לקוחות המחפשים את תחושת הבניה הקונבנציונאלית), משקלו של קיר בשיטת איטונג טק יהיה קל משמעותית ממשקלו של קיר בלוקים בבניה קונבנציונאלית.  זהו קיר בעובי דק יחסית המאפשר בידוד מצוין וזוהי שיטה יקרה יחסית  מרוב שיטות הבניה הקלה, עקב שכבתה החיצונית.

בניה קלה

בניה מעץ

כאשר מעוניינים בבניה מעץ, מצפים את שלד העץ בלוחות המורכבים שכבות עץ ולאחר מכן מתקינים את הגג. כעת, הקירות פתוחים והשלד ניראה לעין, לאחר שבעלי המקצוע מסיימים את עבודות הגמר  (חשמל אינסטלציה וכו') מכניסים את השכבה המבודדת וסוגרים (לרוב בגבס). בחלקו החיצוני של הקיר ניתן לצפות בעץ, לבנים או טיח, לפי בחירת הלקוח. בניה מהסוג נחשבת ליותר זולה מבניה ממתכת, אך יקרה יותר מהשיטה הפשוטה והבסיסית של הפאנלים המבודדים.

איזה חומר הכי מומלץ?

ההחלטה על החומר המומלץ ביותר למבנה שלכם, תלויה בצרכים ובתקציב. מומלץ להתייעץ עם אדריכל בנוגע לשימוש החומר המומלץ ותמיד להשתמש בחומרים בעלי תו תקן ישראלי. אם השימוש במבנה הוא רק כמחסן בחצר, אין צורך להשקיע באיכות החומרים ומומלץ להשתמש בפאנל המבודד (לדוגמא), עקב זמינותו ומחירו הנמוך. אם השימוש במבנה העתידי הוא כבית משפחה, אשר מיועד לעמוד במשך שנים ולספק את כל צרכי המשפחה, מומלץ לא להתפשר באיכות החומרים ולהשתמש באיכותיים ביותר (לדוגמא: לוח האיטונג טק ולא בפאנל המבודד)

בנושא העץ יש שתי דעות. האחת אומרת כי עץ הוא חומר פחות מומלץ לבניה קלה וישנם קבלנים, אשר מעדיפים לא לעבוד עם העץ בשל העובדה שהוא דורש תחזוקה רבה, מושפע ממזג האוויר ופגיע למזיקים. הדעה האחרת אומרת, כי העץ הוא חומר עבודה נהדר ואלגנטי, בעל עמידות גבוהה לאש. מתכת קורסת בחום גבוה והעץ נשרף לתוף הליבה שלו, תהליך הלוקח זמן עד קריסת המבנה, זמן המאפשר פינו בטוח.

 

מהו המחיר לבניה קלה?

בניה קלה אכן נחשבת זולה יותר מבניה קונבנציונאלית, אך ישנם מקרים בהם העלויות יהיו זהות, בשל השקעה בבידוד ובחומרים הגלם. מחירי הבניה הקלה נעים בין 3.5 אלף ₪ למ"ר לבין 5.3 אלף ₪ למ"ר, כאשר המחיר עשוי לעלות עקב תוספות, שדרוג חומרי הגלם והבידוד.

גם אם המחיר לא יהיה שונה כלל ממחיר הבניה הקונבנציונאלית (שנע בין 5,000 ₪ ל- 6,000 ₪), עדיין הבניה הקלה מומלצת יותר, בזכות מהירות הבניה והחיסכון בפסולת ובכוח עבודה. הבית יהיה לרשותכם, מוכן למגורים תוך מספר חודשים בודדים (3 בממוצע), לעומת שנה בבניה קונבנציונאלית ובמחיר זהה ואף נמוך יותר.

שיטת הבניה הקלה הפכה לפופולארית ביותר בשנים האחרונות בזכות יתרונותיה הרבים. ישנם מגוון סוגי בניה קלה ומגוון חומרים ושיטות בניה שונות, על מנת להחליט מהי הדרך הטובה ביותר בשבילכם, מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע, אשר יהיה זמין, מקצועי ואיכותי.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב:

מה למדנו בכתבה:

חייגו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!